Roncs - Ortodoncia Barcelona

A la Unitat d’Ortodòncia de la Cínica Dental Padrós dediquem al problema de roncar, l’atenció que mereix. És molt probable que vostè o algun membre de la seva família ronqui. Actualment, les estadístiques diuen que al menys un 65% d’homes i un 40% de dones ronca. Es calcula que, de mitjana, almenys una persona en cada llar ronca.

En alguns casos de roncs severs pot arribar a aparèixer apnea obstructiva nocturna amb implicacions serioses per a la salut. En aquesta síndrome, l’entrada d’aire aportada per la respiració no passa de les vies aèries superiors, però el moviment dels músculs del diafragma continua. Això passa durant el son, i és el resultat del col.lapse o obstrucció total de les vies aèries. El pacient es desperta amb un ronc més fort i de seguida torna a adormir-se. Tanmateix, això pot causar fragmentació del son, mala oxigenació cel.lular i sensació de cansament al dia següent.

  Snoring - Ortodoncia Barcelona

¿Perquè ronquem?

Els roncs són produïts per la combinació de diferents causes: una relaxació exagerada de la llengua, un debilitament de la musculatura perioral, i un desplaçament de la mandíbula i els llavis cap enrere durant el son.

Simplificant, es pot dir que la llengua “s’adorm” juntament amb la persona que ronca, però el diafragma segueix “despert”. Aquesta llengua ha perdut la seva tonicitat normal i tapa les vies aèries quan el diafragma intenta inspirar aire. D’aquesta manera, la part posterior de la llengua es transforma en la paret anterior de les vies aèries, reduint l’obertura i provocant que l’aire viatgi més ràpidament. El resultat són vibracions del paladar tou i de la úvula, comunment coneguts com “roncs”.

Relació dels roncs amb malposicions dentàries i problemes de l’articulació temporo-mandibular.

  Oclusión - Ortodoncia Barcelona

Les persones que tenen major predisposició a roncar són aquelles que tenen una oclusió amb retrussió de la mandíbula, ja que és més fàcil que la seva llengua es desplaci cap enrere, i també aquells en els que existeix una “sobreoclusió” (és a dir, els incisius superiors gairebé impedeixen veure als inferiors quan la boca està tancada).

Aquesta condició es relaciona amb freqüència amb problemes de dolor i disfunció articular. Per això, en alguns casos els tractaments de disfuncions de les vies aèries del tipus dels roncs també són beneficiosos per evitar compressions articulars i mals de cap.

Els tractaments

Fins fa poc, no s’ha disposat d’un tractament simple per a la majoria de roncadors que pateixen solament una apnea lleugera. Els casos severs es tracten amb tècniques més complexes. A la Unitat d’Ortodòncia de la Cínica Dental Padrós sabem que el nivell de reflexos del roncador lleu es veu reduït al dia següent. Per això, treballem amb diferents aparells, normalment utilitzats en altres àmbits de l’odontologia, que han estat modificats per ajudar les persones a millorar o eliminar la seva condició de roncadors en casos lleus o moderats.

  Occlusion - Ortodoncia Barcelona

Els resultats no només beneficien al roncador, també es veuen alleujats en les seves molèsties als familiars que conviuen amb ell. El tractament sol consistir en aparells acrílics que es col.loquen en la boca del roncador durant la nit, que eviten el problema mentre es porten, i poden ser utilitzats al dormir durant tota la vida.

Subir
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad